Harjoita 84 000 ihohuokosellasi

Minulta kysytään usein daisanissa kuinka onnistuisi pitämään harjoituksesta kiinni ja syventämään sitä. Lähes jokaisella johdannolla kysytään mitä tehdä, kun mieli laskee hengityksiä ja sujuvasti pohdiskelee muita asioita samaan aikaan.

Asiat ovat hyvin ja oikein juuri näin. On harhaluulo, että zen-meditaatiossa pyrittäisiin tyhjentämään mieli ajatuksista. Vain tajuttomalla ei ole ajatuksia. Zazenin tarkoituksena on olla yhtä maailman kanssa, ja maailmassa tapahtuu koko ajan.

Jos auto ajaa ohi ja kuulen äänen, mielessä liikkuu mielikuva. Kun ääni häipyy, mielikuvakin häipyy. Alitajuisen impulssit aiheuttavat mielikuvia, jotka nekin häipyvät aikanaan. Harjoituksen tekemiseen liittyy mielikuvia. Se, mikä harjoituksen myötä vaimenee on sisäinen dialogi, assosiaatioiden ketju.

Chien-chih Seng-tsan lausui: ”Ajatuksia tulee ja menee, mutta niitä ei pidä pyytää teelle.”

Hetkiä Zengårdenissa. Kuvaus ja leikkaus Timo Teräväinen. 1:28 min.

Itseasiassa, jos pyrkii poistamaan ajatuksia, vain lisää niitä.

Mitä sitten voi tehdä?

Zazenissa suunnataan aktiivisesti huomio yhteen asiaan, laskemiseen, hengitykseen, kysymykseen tai ei mihinkään erityiseen.

Ihmisen mieli on nerokkaan tarkoituksenmukainen. Se suuntaa automaattisesti huomion siihen mikä on tärkeää.

Harjoitus kasvaa tärkeämmäksi, kun sitä tekee. Erityisesti yhteinen zazen muiden samanhenkisten kanssa luo merkitystä. Zen-kirjojen lukeminen tai zenistä puhuminen eivät välttämättä hiljennä mieltä, mutta tekevät harjoituksesta merkityksellistä. Lukeminen yksin ei siis riitä, mutta tukee zazenia.

Huomion ylläpito ja suuntaaminen on aktiivista ja väsyttävää työtä. Tämä pätee myös arjessa eikä ainoastaan zazenissa. Säännöllinen zazen auttaa tässäkin kasvattamalla keskittymiskuntoa.

Zazen on yllättävän fyysinen harjoitus. Teen keskittymistyötä koko olemuksellani. Suuntaan aktiivisesti huomiotani myös keholla, kehontietoisuudella. Se miltä minä tunnun tässä ja nyt tekee työtä. Jos unohdan kehoni ja päästän sen jähmettymään yhteen asentoon, niin kehontietoisuus nukahtaa. Ja samantien mieli ryhtyy uneksimaan, haaveilemaan, käymään dialogia ja kokemaan harhoja, makyoita.

Minulla kesti turhan pitkään, ennenkuin opin arvostamaan mestari Mumonin lempeää ja tiivistä ohjetta koanin ”Mu” kommentissa:

”Silloin keskity tähän ”Mu”:hun 360 luullasi ja 84000 ihohuokosellasi ja tee koko ruumiistasi yksi mahtava kysymys.”

Haluatko kommentoida?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s