Jälleensyntymä?

Viime torstain dharmakeskustelu jätti mieleeni kaksi kysymystä. Ensinnäkin miksi tämä meteli jälleensyntymästä? Edellyttääkö zenin harjoittaminen uskoa konkreettiseen jälleensyntymään? Toiseksi miten zen auttaa kohtaamaan oman katoavaisuuteni? Enkö voikaan turvautua jälleensyntymän ajatukseen?

itu

Jälleensyntymä?

Ajatus jälleensyntymästä antaa tulkinnan vapauden. Zen-harjoituksen kannalta ei ole keskeistä, mitä minälle kuvitellaan tapahtuvan tulevaisuudessa – saat valita vapaasti mihin uskot. Jos haluat tutkia asiaa, syvenny kysymykseen: ”Mikä jälleensyntyy?”

Samanlainen hämmennys on todennäköisesti vallinnut Buddhan aikoihin. Voimme spekuloida hänen pedagogista ratkaisuaan. Buddha käytti opetuksessaan (tietenkin) vallitsevan hindulaisen kulttuurin käsitteitä, mutta selitti ne dramaattisesti uudella tavalla. Hän myös sovitti opetuksensa kuulijoiden valmiuksiin.

Sielunvaellus kuului vallitsevaan maailmankäsitykseen Buddhan aikana. Sen mukaan sielu, jumalainen kipinä, siirtyy kehosta toiseen, kunnes liittyy Brahmaniin, maailmansieluun. Buddha muutti mielikuvan tästä jatkuvuudesta. Sen sijaan, että olennoilla olisi sielu, atman, ne ovat tyhjiä, anatta.

Sielunvaelluksen sijaan buddhalaisuudessa puhutaan jälleensyntymästä. Jokainen ilmiö syntyy tai on syntymättä uudestaan seuraavassa hetkessä, perustuen vallitseviin olosuhteisiin, karmaan. Menneisyyden seuraukset sekä tulevaisuuden siemenet ovat tässä hetkessä.

2500 vuotta sitten ei myöskään ollut käsitettä prosessi. Jällensyntymä hetkestä hetkeen on ollut nerokas tapa kuvata sitä.

Buddhan nerokkuudella on arvoa tänäänkin.

Mielikuvat minän jatkumisesta ajassa korostavat erillisen minän jatkumista. Tällainen mielikuva voi olla kuolemanjälkeinen elämä tuonpuoleisessa, sielunvaellus toiseen ruumiiseen, taikka fyysisen elämän mittainen kaari, joka päättyy. Kaikki nämä suuntaavat huomion minän jatkuvuuteen ja erillisyyteen.

Tästä näkökulmasta myös elämän projektinhallintaa tekevä ”nykyaikainen ja rationaalinen” ajatteleva mieli toteuttaa sielunvaellusta muistuttavaa mielikuvaa. Ainoastaan seuraavan syntymän tilalla on loppu.

Sen sijaan mielikuva hetkestä hetkeen tapahtuvasta jälleensyntymästä kannustaa hereilläoloon ja kokemuksellisuuteen. Se antaa merkitystä sille mitä on tässä ja nyt. Vaikutan maailmaan ja maailma vaikuttaa minuun joka hetki, olen kaikkea muuta kuin erillinen. Se suuntaa huomion kosketuksissa olemiseen, minän ja maailman yhteyteen, ykseyteen.

Mikä on merkityksellistä sen jälkeen kun kykenen päästämään irti minän jatkumiseen liittyvistä huolista? Minä olen hereillä ja teen valinnan juuri nyt. Sillä on seurauksia! Tekoni jäävät elämään omaa elämäänsä tässä maailmassa. Minkälaisen jäljen sinä haluat jättää?

Buddha erikseen kieltäytyi vastaamasta kysymykseen onko hän olemassa kuoleman jälkeen. Kuolinvuoteellaan Buddha sanoi: ”Olen elämäni aikana opettanut kaksi asiaa, kärsimyksen ja kärsimyksen päättymisen.”

Zen mestarit ovat käyttäneet syntymän ja kuoleman kysymystä hämmentääkseen oppilaita.

Oppilas kysyi mestari Hakuinilta: ”Mitä valaistuneelle tapahtuu kuoleman jälkeen? Entä jos ei ole valaistunut?” Hakuin: ”Miksi minulta kysyt?” Oppilas: ”Olethan zen-mestari” Hakuin: ”Kyllä, mutta en kuollut!”

Oppilas kysyi mestarilta: ”Mihin menet kuoleman jälkeen?” Mestari vastasi: ”Helvettiin.” Oppilas järkyttyi: ”Miten se on mahdollista!” Mestari: ”Kukas niitä piruparkoja sitten auttaisi?”

Roshi Philip Kapleau toi meidän perimyslinjamme Japanista USA:han. Oppilas kysyi häneltä: ”Mikä sinä haluaisit olla seuraavassa elämässä?” Roshi: ”Kiinalainen ravintola.” (Keskustelu tapahtui sesshinin jälkeen kiinalaisessa ravintolassa.)

Entä jos joku toinen jälleensyntyy minuksi? Mikä on minää, mikä toista? Mikä on se, joka jälleensyntyy?

Mestari Mumon kommentoi koania Mu: ”… Kerro siis minulle, mikä on tämä zen-mestarien portti? Vain tämä ”Mu”. Se on zenin portti. Sitä kutsutaan zenin portittomaksi portiksi. Portin läpäisseet eivät ainoastaan näe Joshua selvästi vaan kulkevat käsi kädessä muinaisten mestarien kanssa, näkevät heidät kasvoista kasvoihin, näkevät samalla silmällä ja kuulevat samalla korvalla. Eikö se olisi ihanaa? …”

5 ajatusta artikkelista “Jälleensyntymä?

 1. Paluuviite: Buddhalaisuus ja metafysiikka, osa 1: Antiteesi | Pyhän jäännöksiä

 2. Ymmärtämätön

  Jaahas, tulin tänne taas lueskelemaan näitä blogeja täältä omasta huoneestani, nämä ovat hyvin mielenkiintoista luettavaa ja arvostan suuresti sitä, että joku oikeasti omilla kasvoillansa julkaisee näinkin radikaaleja tekstejä, kun taas itse en siihen kykene.

  Mutta joka tapauksessa, aloin myös itse miettimään tätä asiaa jälleensyntymisestä.

  Jos sitä miettii harjoituksen kannalta ja sen vähäisen ymmärryksen ja kokemuksen pohjalta kun nyt kirjoitan niin.

  Jos mietin mitä on jälleensyntyminen, mitä se herättää minussa? (täällä kai kyseenalaistetaan myö se mitä se minä on, niinkuin muissakin paikoissa)

  Noh, alan miettiä, että pitäisikö minun sitten tehdä jotain hyvää tässä elämässä tai löytää jokin ulospääsy tästä jälleensyntymänkierteestä, esimerkiksi meditoimalla saavuttaa jokin tajunnan tila, joka vapauttaa minut tämänkaltaisesta kierteestä jne.

  Eli en välttämättä pidä tätä ajatusta jälleensyntymästä pahana asiana harjoituksen kannalta, mutta huomaan kyllä ajattelevani tätä asiaa hyvin itsekeskeiseltä minän kannalta.

  Ja taas väsymys iskee ja keskittyminen häiriintyy, mutta koitetaan silti jatkaa…

  Okei, noh, jos minää ei olisi siis olemassa? En ole aivan varma pyritäänkö täällä todistamaan, että näin on mutta…

  Heh, kyllä kyllä onhan näitä tullut jo pohdiskeltua useaan otteeseen omassa pääkopassa, öh

  Niin sitten en voisi sanoa, että minä jätän jälleensyntymän kierteen taakseni tai jos pääsisin minästäni, niin noh, olisko minulla tarvetta vapautua?

  Koska veikkaan, että jos on olemassa jokin ”nirvana”. Niin se on kai sen toteamista, että eh, ei tarvitse päästä mihinkään tai äh,

  noh, kyllähän minäkin siis olen lukenut nämä samat kirjat, äh

  no joka tapauksessa,

  No sen verran ainakin ymmärrän näin pohtimalla asiaa, että minä on riippuvainen tästä kehosta ja mielestä ja se kuolee kun minä ja keho kuolevat siis, jonkin tietoisuuden ylläpitämä ohjelma?

  Mutta tuo tietoisuus, siis tuo itseäsuurempi voima, siellä ajatusten ja tunteiden taustalla, voiko se jälleensyntyä?

  Vai tarkoittaako tietoisuuden jälleensyntyminen sitä, että tietoisuus jälleensyntyy tähän elämään, kun tekee tarvittavat jumalalliset toimenpiteet, tai siis harjoittaa tarpeeksi kauan meditaatiota, käsittää, että minä en ole olemassa? Vaan olenkin oikeasti jotain muuta, joka kuvittelee olevansa erillinen minä, ja silläkin on tietenkin tarkoitus, ja edelleen se ohjaa meitä kaikkia, koska me elämme nyt harhan aikakautta ja tulemme jälleensyntymään tähän elämään ja ja

  Noh,

  sekavaa tekstiä ehkä, hmmm

  noh joka tapauksessa jos puhutaan jostain nirvanasta, niin

  se on varmaan jonkinlainen kirkas mielentila, jossa on yhtä kaiken kanssa ja näkee kaiken ohimenevyyden?

  ja käsittää olevansa ”universumi”?

  Siis vähän niinkuin ”henki” joka leikkii omilla luomuksillansa?

  Se mikä silloin jälleensyntyisi olisi, hmm… se sama ”henki” toisessa ihmisessä tai eläimessä?

  mutta ehkä se ei sitten kokisi olevansa se sama ”minä” mikä se nyt valheellisesti kai kuvittelee olevansa?

  Vai näenkö asiat nyt jotenkin väärin? Ovatko mielipiteeni jotenkin vääriä?

  Joka tapauksessa en koe, että kaikki tästä tietämyksestä jota ”kirjoitan”, olisi kirjatietämystä, mutta, hmm

  Jos äskeinen on jo kuollut ja tulevaisuutta ei ole, niin mikään ei synny eikä kuole ja kaikki on aina uutta? Siis jokin tällainen hetkellein keskittyminen tähän hetkeen vähän raottaa jotain tämänkaltaista.

  Mutta äh, no joo, menee varmaan vielä pitkään, että oikeasti käsitän jotain, mutta, hmmm

  Noh joka tapauksesa koen, että tämä tietokone edessäni on todellakin nenäni edessä ja se on se sama tietokone vielä huomennakin siinä nenäni edessä.

  Tai, kun lähetän paketin kaverilleni postissa, se on se sama paketti siellä perillä, eikä mihinkään muuttunut.

  Siispä myös jokin minussa voi näin jälleensyntyä toiseen eläimen tai ihmisen kehoon, mutta jos taas hetkellisesti näen, että itseasiassa kehoni on koko kokemukseni jollain tavalla, niin, sittenhän, kuitenkin koen olevani tämä persoona joka tähän kirjoittaa, mutta

  Antaa olla, pääkoppa menee vaan jumiin, kun näitä yrittä täällä omassa huoneessa miettiä… minän minun huoneessani

  Aika mennä nukkumaan tässä piakkoin, hyvää yötä

  (noh ainakin olen jo jollain tavalla luopunut ohjaksista, kun näin vapaamuotoisesti ja sekavasti kirjoitin tänne, jos en olisi, niin sitten en olisi edes kyennyt mitään kirjoittamaan… vaikka pelottavalta se tuntuu, kun omaa elämää ohjaa joku voima, vaikka sitä on aina ohjannutkin joku muu, kuin minä ilmeisesti, mutta silti… Välillä jopa tulee vähän mietittyä, että vietänkö kenties liikaa aikaa yksinäni tässä huoneessani…)

 3. Ari Tikka Kirjoittaja

  Zen-buddhalaisena en oikein ymmärrä mikä olisi se pysyvä joka jälleensyntyy. Olen tätä yrittänyt selittää useissa blogiartikkeleissa.

  Kuvauksesi jälleensyntymästä kuullostaa Veda-tradition käsitteisiin ja uskomuksiin perustuvalta. Samantapainen käytännöllinen jälleensyntymäusko lienee tyypillistä myös ”kansanbuddhalaisuudelle”. Ehkä sielunvaellus olisi osuvampi termi. Se ehkä auttaa ahdistuksenhallintaan, mutta on mielikuvana ristiriidassa pysymättömyyden ja tyhjyyden kanssa, jotka ovat buddhalaisuuden keskeinen havainto olemassaolon luonteesta.

  Buddhalaisten traditioiden ja opettajien kesken jälleensyntymällä ja karmalla on erilaisia tulkintoja. Esim jälleensyntymä hetkestä hetkeen. Myös sattuma vaikuttaa eikä ainoastaan minun valintani, esimerkkinä sää. Mitä minulle tapahtuu on seurausta myös muiden valinnoista. Valitettavasti en löytänyt viitettä buddhalaisiin teksteihin joissa tätä selitetään.

  Minulle uskominen uskonnollisessa mielessä ei ole oleellista. Mitä tahansa kuvittelen tästä maailmasta, erehdyn.

  Jotkin osat maailmankuvaani ovat kokemuksen kautta vahvistuneet sen verran, että voin perustaa arjen valintojani niiden varaan. Uskon sellaiseen toistaiseksi. Yllä kuvailemasi jälleensyntymä ei kuulu siihen joukkoon.

 4. telson

  Jos aloitamme tutkimusretken Uuden aikakauden liikkeen sekä itämaisten uskontojen peruskäsityksistä, on se hyvä aloittaa jälleensyntymisestä. Tämä oppi on taustalla lähes kaikessa Uuden aikakauden opetuksessa ja se on myös itämaisen maailmankuvan, hindulaisuuden ja buddhalaisuuden perususkomus. Sen yleisyydestä on arvioitu, että länsimaissa ihmisistä n. 25 % uskoo siihen, mutta Intiassa ja muissa Aasian maissa, joista oppi on peräisin, on luku paljon suurempi. Siellä, lähinnä Intiassa ja muissa Aasian maissa, jälleensyntymistä on opetettu perusteellisesti jo ainakin 2000 vuoden ajan, ja ilmeisesti se tuli yleisesti hyväksytyksi n. 300 e.Kr., ei juuri sitä ennen.

  Jälleensyntymiskäsitys perustuu siihen, että meidän elämämme uskotaan olevan jatkuvaa kiertokulkua. Sen uskotaan olevan jatkuvaa kiertokulkua, niin että jokainen syntyy maan päälle yhä uudelleen ja uudelleen ja saa uuden ruumiillistuman aina sen mukaan, miten hän on elänyt entisessä elämässään. Kaikki se paha, mitä meille tänään tapahtuu, pitäisi olla seurausta aikaisemmista tapahtumista ja siitä, että joudumme nyt niittämään sitä, mitä aiemmin olemme kylväneet. Vain jos koemme valaistumisen ja vapaudumme kiertokulusta, saavutamme mokshan, ei tämä kiertokulku jatku ikuisesti. (Länsimaisessa käsityksessä ei painoteta mokshan saavuttamista. Sensijaan täällä jälleensyntyminen nähdään myönteisessä valossa; lähinnä mahdollisuutena kehittyä ja kasvaa henkisesti. Sillä ei ole samanlaista negatiivista sävyä kuin idässä on.)
  Mutta mitä ajatella jälleensyntymisestä; onko se todella totta vai ei, ja kannattaako siihen uskoa?

  http://www.jariiivanainen.net/jalleensyntyminen.html

  http://koti.phnet.fi/petripaavola/jalleensyntyminentottavaitarua.html

 5. Matias

  Monipuolinen blogi harjoittamisesta. Kiitokset siitä.

Haluatko kommentoida?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s